Tuterako Gaiteroak
(Tudela)
El col·lectiu musical Tuterako Gaiteroak-Gaiteros de Tudela naix a la tardor de l'any 1979 en el si d'una acadèmia popular de gaita navarresa promoguda pels distints grups de danses de la comarca, i dirigida pel grup Iruñeko Gaiteroak-Gaiteros de Pamplona. A més de traure a la llum tres treballs discogràfics propis, el grup s'ha dedicat a distintes facetes relacionades amb la música popular, com ara l'acompanyament a grups de danses en les seues eixides, gegants, ballables i concerts en solitari o amb altres formacions instrumentals, com també treballs d'investigació i documentació referits a este instrument en particular i la música popular i el folklore en general. En l'actualitat Tuterako Gaiteroak està integrat per 12 persones, entre gaiters i percussionistes. No obstant, la formació clàssica, i la més utilitzada dins del grup, és el trio —dos gaites i tambor—.El colectivo musical Tuterako Gaiteroak-Gaiteros de Tudela surge en otoño del año 1979 en el seno de una academia popular de gaita navarra promovida por los distintos grupos de danzas de la comarca, y dirigida por el grupo Iruñeko Gaiteroak-Gaiteros de Pamplona. Además de sacar a la luz tres trabajos discográficos propios, el grupo se ha dedicado a distintas facetas relacionadas con la música popular, tales como el acompañamiento a grupos de danzas en sus salidas, gigantes, bailables y conciertos en solitario o con otras formaciones instrumentales, así como trabajos de investigación y documentación referidos a este instrumento en particular y la música popular y el folklore en general. En la actualidad Tuterako Gaiteroak está integrado por 12 personas, entre gaiteros y percusionistas. No obstante, la formación clásica, y la más utilizada dentro del grupo, es el trío —dos gaitas y tambor—.

Jabitxu Pérez de Obanos Oyarbide: gaita primera

Martín Ariztimuño: gaita segona

Sergio Pérez Solana: percussió

Grallers de l'acord
(Vilanova i la Geltrú)
Els Grallers de l'Acord de Vilanova i la Geltrú són un grup estable des de l'octubre de 1979, època en què les gralles no ocupaven encara dins el panorama i els ambients populars el lloc i la utilització escaients. Des de la seua formació, aquest grup, ha compaginat la recerca i adequació del material tradicional amb adaptacions per a gralla de nous ritmes i possibilitats harmòniques i melòdiques. Les seues actuacions es poden classificar dins dels tres principals estils del repertori per la gralla: cercaviles, concert i ball de gralles. El ball de gralles, és una de les vessants on potser el grup mostra més clarament la seua flexibilitat i repertori diferenciat. Durant el ball de gralles, es poden sentir i ballar des de ritmes clàssics (vals, masurca, polka...) fins les adaptacions més agosarades de músiques no escrites directament per a la gralla.El "Grup de Grallers de l'Acord de Vilanova i la Geltrú", es una formación estable desde 1979, época en que estos instrumentos tradicionales, de la familia de los oboes elementales, no ocupaban dentro de los ambientes y fiestas populares el lugar más adecuado y reconocido. Sus actuaciones pueden encuadrarse dentro de los tres principales estilos en que estos instrumentos actúan habitualmente: pasacalles, concierto y baile. El baile, "ball de gralles", es una de las vertientes donde quizás el grupo muestra más claramente su flexibilidad y repertorio diferenciados. Durante un ball de gralles, el público puede bailar desde un ritmo clásico, vals, mazurca, polka.... hasta las adaptaciones más atrevidas de músicas no escritas directamente para la gralla.

Miquel Gonzàlez: gralla

Joan Masip: gralla

Xavier Planas: gralla

Eloi Martí: timbal

Escandall
(Puçol)
Escandall és una formació que naix pel gust de dos dolçainers per tocar junts i passar-ho bé amb la música de la dolçaina. La seua intenció és poder transmetre, amb una actitud entusiasta i desenfadada, els tocs d'aquest instrument. El repertori del grup és un recull de tocates tradicionals de distints estils (cercaviles, valsos, masurques, marxes mores, jotes...) barrejat amb peces de composició pròpia i adaptacions de melodies populars d'altres països. Aquest tercet actua per primera vegada en febrer de 1999 al Café l'Infern, seu de la Colla de Dimonis de Massalfassar, amb la qual desenvolupen bona part de la seua activitat en directe com a intèrprets i compositors de les melodies del correfoc. Col·laboren també habitualment amb el grups El Cançoner de les Comarques del Sud, Urbàlia Rurana i la Coixinera.Escandall es una formación que nace por el gusto de dos dulzaineros de tocar juntos y pasarlo bien con la música de la dulzaina. Su intención es poder transmitir, con una actitud entusiasta y desenfadada, los toques de este instrumento. El repertorio del grupo se basa en tocatas tradicionales de distintos estilos (pasacalles, valses, mazurcas, marchas moras, jotas...) junto a otras piezas de composición propia y adaptaciones de melodías populares de otros países. Este terceto actúa por primera vez en febrero de 1999 en el Café l'Infern, sede de la Colla de Dimonis de Massalfassar, con la que desarrollan buena parte de su actividad en directo como intérpretes y compositores de las melodías del "correfoc". Colaboran también habitualmente con los grupos El Cançoner de les Comarques del Sud, Urbàlia Rurana y la Coixinera.

Josep Sebastià: dolçaina

Xampo Llobat: dolçaina

Josep Miret: tabal